Smiling business group clapping hands at the meeting

Ik moet al zoveel

De meeste mensen willen iets veranderen aan hun slaapproblemen als zij ermee worden geconfronteerd. Dus als ze niet kunnen inslapen en/ of doorslapen. Als u er even geen last van heeft, dan wilt u er het liefst ook niet aan denken. Succesvol uw slaapprobleem doorbreken betekent eigenlijk veelal aandacht hebben voor stressreductie en om in een goed ritme komen. Dat betekent dat u veel kunt veranderen in uw dagelijks leven om beter te slapen. Maar dit vraagt moed om te veranderen en doorzettingsvermogen. Elke dag weer wordt uw motivatie om gedrag “blijvend” te veranderen op de proef gesteld. Dit terwijl u er eigenlijk niet mee bezig wilt zijn.

Hoe kunt u toch het slaappatroon elke dag op de agenda houden. Want we hebben het niet over iets wat eenmalig verandert en dan klaar is. Gedrag komt steeds terug en vormt steeds een blijvende uitdaging om het anders te maken. U zult de verandering maanden in moeten zetten. Denk aan hoe lastig het is om minder te eten bijvoorbeeld. Zo ervaren mensen die slecht slapen bijvoorbeeld moeite om geen tv te kijken voor het naar bed gaan (wat moet u anders doen op een avond). Daarom is het belangrijk om hetgeen u wilt bereiken als einddoel helder te hebben.

Maak van uw slaapprobleem een soort project. Inventariseer wat nodig is voor verandering, zet dit op een lijstje en maak een plan hoe en wanneer u dit gaat realiseren, met uw agenda in de hand. Het best is om dit zo concreet mogelijk te verwoorden. Op zaterdag om 11.00 uur ga ik naar die matrassenwinkel in de stad om een nieuw matras uit te zoeken. Op zondag om 20.00 uur spreek ik met mijn vrouw af om een nieuw slaapkamer ontwerp te maken. Woensdagmiddag erop ga ik spullen halen voor mijn slaapkamer en maak een start. Het weekeinde erop maak ik het af (2 maal 8 uur ingepland om te klussen aan mijn nieuwe slaapkamer). Als u even geen zin hebt, bedenk waarvoor u het doet. Bedenk wat het gaat opleveren. Meer energie, beter slapen, enz

Kies haalbare doelen. Neem tijd om uw nieuwe gewoontes in te prenten (minimaal 2 maanden).

Koppel nieuwe oefeningen/handeling aan bestaande activiteiten op een dag (bijvoorbeeld aan het ontbijt vast of aan het koffiemoment).

Gebruik uw agenda

Vier uw successen (bedenk van te voren waar u zichzelf mee beloont).

No comments yet.

Geef een reactie